Returpapp? Mer än bara återvinning.

De flesta tycker att återvinning är bra och returpapper används alltmer. Men hur mycket vet vi egentligen om returpappret i pizzakartongen? Vi reder ut begreppen.

RETURPAPP. När det gäller returpapper i kontakt med mat får man bara använda papper som renats, och bara till speciell mat. Fet mat eller mat som innehåller mycket vätska, ska inte vara i direkt kontakt med returpapper. Eftersom det är svårt att veta vilka pappersmaterial returpapper består av kan man inte säkert veta vad ett visst papper innehåller.

DIN HÄLSA. Återvunnet papper ska normalt sett inte användas i direkt kontakt med livsmedel enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Returpapper kan nämligen innehålla olika föroreningar. Det kan röra sig om kemiska ämnen i tryckfärger, lim och lösningsmedel från det tidigare använda materialet, till exempel tidningar. Andra föroreningar i returpapper kan vara träimpregnerings- medel, tungmetaller och PCB som kan påverka människors hälsa negativt.

MÅNGA FRÅGOR. Hur vet man vem som tillverkat pizzakartongen och om den är av återvunnet material? Eller att den är lämplig och godkänd för kontakt med livsmedel? Är producentansvaret uppfyllt och förpackningsavgifterna betalda? Kommer pappret från ett ansvarsfullt skogsbruk med schyssta arbetsvillkor som går att spåra bakåt? Många frågor men med få svar. Därför är det viktigt att vända på baksidan av kartongen för att ta reda på så mycket som möjligt om den och att bli mer medveten.

VAD KAN JAG GÖRA? Som pizzaälskare, såväl bagare som konsument, är det viktigt att du är medveten om egenskaperna som din pizzakartong besitter. Inte vill väl någon äta ur en smutsig pizzakartong där returpapper riskerar att kontaminera pizzan? Lika självklart är det därför att du ställer krav på din leverantör, eller pizzeria, att pizzakartongen är säker och kvalitativ - för allas bästa!


5 Snabba

Matnyttig fakta att sätta tänderna i.


Majoriteten av alla pizzakartonger i Sverige är av returpapper.


Det går inte att särskilja returpapper från nyfiber med ögat.


Livsmedelsverket rekommenderar
inte returpapper för pizza.


De flesta pizzakartongerna i Sverige importeras från Asien.


Få pizzakartonger innehar FSC®-märkning och spårbarhet.


Har du koll?

En enkel guide för att hjälpa dig.

Produkten är tillverkad inom den Europeiska Unionen.

Produkten är godkänd för kontakt med livsmedel.

Produkten är gjord utav
FSC®-certifierat papper.

Förpackningsavgifter är erlagda och anslutna till FTI.

Produkten kan sorteras
som pappersförpackning.


Vi bryr oss.
Vi på Pibox bryr oss. Om våra kunder och deras hälsa. Genom detta initiativ hoppas vi att du har mer kött på benen för att förstå mer om din pizzakartong och dess egenskaper. Det är du som har makten att förändra och vi står redo att hjälpa till.

Följ oss på Instagram och läs mer på vårt initiativ pizzakartong.nu om vårt arbete för säkrare pizzakartonger.


Läs mer!

Nedan kan ni ta del av artiklar och reportage som uppmärksammat vårt arbete. Klicka på respektive länk för att läsa mer (öppnas i nytt fönster).

  FTI.se
  FSC® Sverige
  Sverige Sorterar
© Copyright 2022 PIBOX | Håltegelvägen 9, 238 39 Oxie 070-553 95 33 info@pibox.se

Vanliga frågor   |   Dataskydd   |   Cookies   |   Användarvillkor   |   Köpvillkor